Have

Taks hæk

Få hækplanter er så populære som taks. Selv sammenlignet med andre nåletræer er taks bemærkelsesværdigt populær. En takshæk kan ses i næsten alle gader med haver.

Det er selvfølgelig kun muligt, hvis der er en række gode grunde til, at en takshæk er så godt et valg til haven.

Både taks (Taxus baccata) og Taxus media har en kombination af egenskaber, som ingen andre hækplantearter kan matche. Vi lister gerne en række af disse ejendomme for dig.

Taks vokser langsomt, men bliver høj

Blandt hæknåletræerne skiller taks sig ud på grund af sin langsomme væksthastighed. Om et års tid vil en takshæk ikke vokse mere end 15 til 20 centimeter. Dette kan være både en fordel og en ulempe.

En taks hæk mister ikke den form, som du beskærer den i hurtigt. Det er en af ​​grundene til, at den endda er en populær buksbom-erstatning blandt topiær- og lavhæk-entusiaster. Ydermere skal man ikke beskære en takshæk for ofte, hvilket er nødvendigt for eksempelvis leylandii, for ellers får de uoprettelige skaldede eller brune pletter.

Du behøver egentlig kun at beskære en takshæk en eller to gange om året for at holde hækken pæn og stram.

Til gengæld tager en høj takshæk længere tid. I modsætning til de fleste langsomt voksende hækplanter kan taks dog nå en højde på 2,50 meter. En privatlivshæk er derfor bestemt mulig, selvom der kan gå nogle år, før planterne er høje nok til det. Kan du ikke vente så længe?

Så kan du altid vælge at starte med planter på 1,75 meter eller højere. En endnu hurtigere løsning er en færdiglavet takshæk. Med sådan en færdiglavet hæk vil du have en fuld, smukt trimmet hæk i ønsket størrelse i haven umiddelbart efter plantning.