Have

AFGØR KLATREPLANTER: SÅDAN KONTROLLER DU DEM

Klatreplanter er ofte stærke og klarer sig godt, hvis man ikke beskærer dem. Men nogle gange må de tro på det. Ikke nødvendigvis for deres helbred, men for at holde klatrerne i skak. Nogle klatreplanter har en tendens til at blive ved med at vokse og vokse igen. Det er der ikke plads til i en smuk og velholdt have! Sådan beskærer du klatreplanter.

Tommelfingerregler
Der findes alle slags klatreplanter, men når det kommer til beskæring, får de fleste klatrere den samme behandling. Der er nogle faste regler at huske. Brug fx altid rent beskæringsværktøj. Du ønsker ikke at forurene smukke klatrere med nogen ting.

Under alle omstændigheder kan du altid tage hensyn til følgende regel. Klatreplanter, der blomstrer før sommeren – altså inden 21. juni – kan beskæres efter blomstring. Beskær alt, der blomstrer efter 21. juni i det tidlige forår.

LÆS OGSÅ
Klatreplante mod et hegn

For sundheden
Nogle klatreplanter skal beskæres. Især smukke blomster som Passiflora eller visse typer Clematis. Disse kan fryse om vinteren, og det lover ikke godt for helbredet. Hele planten kan blive påvirket og til sidst dø. Det er meget vigtigt at beskære disse døde stykker tilbage umiddelbart efter vinteren.

Selv med klatreplanter, der faktisk ikke skal beskæres, er det godt at lave en inspektionsrunde fra tid til anden. Fjern altid stykker, der ser usunde og døde ud, for at få klatreren til at skinne igen næste sæson.

Løvfældende klatreplanter
Du kan kun beskære en løvfældende klatreplante, når den er i dvale. Det er normalt om vinteren, omtrent fra november til april.